Villiluonnontuotteiden koti

Kuusamo – Taivalkoski

Finland

Tarinoita villiluonnosta

Lapin fiksuin kala

Kitkajärvi on jo ammoisista ajoista asti ollut tärkeä villiruoan lähde. Järvessä asustaa paikallinen muikku nimeltä Kitkan Viisas, joka on useimpia muita makean veden muikkuja huomattavasti pienempi. Tarina kertoo, että Venäjän vallankumouksen aikaan ihmiset Kuusamon alueelta lähtivät rakentamaan sosialistista ihannevaltiota. Tämä muikku ei kuitenkaan lähtenyt itään, vaikka olisi sinne myötävirtaan päässyt, ja sai siksi nimekseen Kitkan Viisas. Tämä pieni ja viisas muikku on myös haastava saalistettava.

 

Metsien sarvipäiset vaeltajat

Poronhoito on ollut tärkeä elinkeino kuusamolaisille jo pitkään. Poroja esiintyy ainoastaan Suomen pohjoisissa osissa ja ne elävät vapaina luonnossamme jopa 500 yksilön laumoissa. Tiesitkö, että porolla on 4 vatsaa?

Poronliha on todella herkullista ja tuoreen tutkimustiedon mukaan se on myös erittäin terveellistä. Yksi perinteisimmistä suomalaisista ruoista onkin poronkäristys, jota saa useimmista ravintoloistamme. Kannattaa lisäksi kokeilla poron kuivalihaa, jota myydään monissa vähittäiskaupoissamme.

Maailman kuuluisin poro on totta kai Petteri Punakuono, Joulupukin uskollinen apuri!

 

Jokamiehenoikeus

Yksi parhaista tavoista kokea Kuusamon alueen villi luonto on mennä telttailemaan ja seikkailemaan alueen metsiin yksin, perheen tai ystävien kanssa: kaikki voivat vapaasti esimerkiksi poimia marjoja, uida järvissä, nauttia villiruokaherkkuja leirinuotion äärellä tai yöpyä keskiyön auringon alla. Tämä kaikki kuuluu Suomen lainsäädäntöön kirjattuun ”jokamiehenoikeuteen”, jonka nojalla luonnosta nauttiminen on kaikille täysin ilmaista! Muistathan kuitenkin kunnioittaa luontoa, muita ihmisiä sekä yksityisalueita.

Katso lisätietoa jokamiehenoikeudesta: http://www.luontoon.fi/jokamiehenoikeudet

OMALLA TYYLILLÄ

Wild Food Kuusamo sopii erinomaisesti omatoimimatkailijalle. Kuusamon alueen luonto tarjoaa henkeäsalpaavat maisemat sekä taianomaisen hiljaisuuden täyttämät metsät, jonne kuka tahansa voi mennä vapaasti esimerkiksi leiriytymään ja poimimaan marjoja sekä sieniä.

Koe villiruoka juuri niin kuin itse haluat ja tutustu alta yrityksiimme, jotka tarjoavat mukavaa majoitusta, kuljetuspalveluita sekä monenlaisia aktiviteetteja. Alueellamme voit vaikkapa mennä kiertämään yhden Suomen kuuluisimmista vaellusreiteistä, Karhunkierroksen, tai nauttia lomasta perheen ja ystävien kanssa kalavesiemme äärellä.

IHMISET VILLIRUOAN TAKANA

Wild Food Kuusamo Lapland saa inspiraationsa lappilaisesta ja venäläisestä kulttuuriperinnöstä. Tuottajiemme suuri kunnioitus alueen luontoa ja ruokaperinnettä kohtaan antaa heille intohimon luoda jotain unohtumatonta.

Wild Food Kuusamo Lapland koostuu n. 20 paikallisesta yrityksestä, jotka tuovat villiruoan ja siihen liittyvät elämykset ylpeydellä kotimaisten ja kansainvälisten matkailijoiden saataville. Yrityksiimme lukeutuu villiruoan tuottajia, elämyspalvelu- ja majoitusyrityksiä, ravintoloita sekä vähittäiskauppoja.

OMAKSI TAI LAHJAKSI

Voit nauttia villiruoasta myös omassa kodissasi. Vähittäiskauppiaamme myyvät villiruokatuotteita, jotka sopivat loistavasti esimerkiksi lahjoiksi tai matkamuistoiksi. Villiruokatuotteilla voit ilahduttaa ystävääsi tai saada uutta inspiraatiota ruoanlaittoon.

Paikallisten tuottajiemme valmistamia tuotteita myydään Kuusamon alueen vähittäiskaupoissa. Tutustu myymälöihimme ja tuottajiimme alta.