Mitä on villiruoka?

Ihmiset villiruoan takana

Wild Food Kuusamo Lapland saa inspiraationsa lappilaisesta ja venäläisestä kulttuuriperinnöstä. Tuottajiemme suuri kunnioitus alueen luontoa ja ruokaperinnettä kohtaan antaa heille intohimon luoda jotain unohtumatonta.

Wild Food Kuusamo Lapland koostuu n. 20 paikallisesta yrityksestä, jotka tuovat villiruoan ja siihen liittyvät elämykset ylpeydellä kotimaisten ja kansainvälisten matkailijoiden saataville. Yrityksiimme lukeutuu villiruoan tuottajia, elämyspalvelu- ja majoitusyrityksiä, ravintoloita sekä vähittäiskauppoja.

Faktat

Villiruoka on tärkeä osa suomalaista ruokaperinnettä ja –kulttuuria. Se on suussasulavan yksinkertaista ja sopii erinomaisesti perinteisiin sekä moderneihin ruokiin. Kuusamon alueen villiruoka valmistetaan paikallisesta luonnosta saaduista raaka-aineista suoraviivaisilla menetelmillä. Villiruokamme on aina paikallisesti tuotettua ja raaka-aineet ovat kasvaneet vapaina luonnossamme.

Villiruoka on…

  • Käsin poimittuja marjoja, sieniä ja yrttejä
  • Paikallisesti tuotettuja vihanneksia
  • Tunturipurojen ja järvien kalaa
  • Paikallisen poron ja hirven lihaa
  • Perinteisiä maitotuotteita, kuten kuuluisaa suomalaista leipäjuustoa

Tarinoita villiruoasta

Lapin fiksuin kala

Kitkajärvi on jo ammoisista ajoista asti ollut tärkeä villiruoan lähde. Järvessä asustaa paikallinen muikku nimeltä Kitkan Viisas, joka on useimpia muita makean veden muikkuja huomattavasti pienempi. Tarina kertoo, että Venäjän vallankumouksen aikaan ihmiset Kuusamon alueelta lähtivät rakentamaan sosialistista ihannevaltiota. Tämä muikku ei kuitenkaan lähtenyt itään, vaikka olisi sinne myötävirtaan päässyt, ja sai siksi nimekseen Kitkan Viisas. Tämä pieni ja viisas muikku on myös haastava saalistettava.

Metsien sarvipäiset vaeltajat

Poronhoito on ollut tärkeä elinkeino kuusamolaisille jo pitkään. Poroja esiintyy ainoastaan Suomen pohjoisissa osissa ja ne elävät vapaina luonnossamme jopa 500 yksilön laumoissa. Tiesitkö, että porolla on 4 vatsaa?

Poronliha on todella herkullista ja tuoreen tutkimustiedon mukaan se on myös erittäin terveellistä. Yksi perinteisimmistä suomalaisista ruoista onkin poronkäristys, jota saa useimmista ravintoloistamme. Kannattaa lisäksi kokeilla poron kuivalihaa, jota myydään monissa vähittäiskaupoissamme.

Maailman kuuluisin poro on totta kai Petteri Punakuono, Joulupukin uskollinen apuri!

Jokamiehenoikeus

Yksi parhaista tavoista kokea Kuusamon alueen villi luonto on mennä telttailemaan ja seikkailemaan alueen metsiin yksin, perheen tai ystävien kanssa: kaikki voivat vapaasti esimerkiksi poimia marjoja, uida järvissä, nauttia villiruokaherkkuja leirinuotion äärellä tai yöpyä keskiyön auringon alla. Tämä kaikki kuuluu Suomen lainsäädäntöön kirjattuun ”jokamiehenoikeuteen”, jonka nojalla luonnosta nauttiminen on kaikille täysin ilmaista! Muistathan kuitenkin kunnioittaa luontoa, muita ihmisiä sekä yksityisalueita.

Katso lisätietoa jokamiehenoikeudesta: http://www.luontoon.fi/jokamiehenoikeudet

Wild Food Kuusamo Lapland Instagramissa

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.